Biografie

De Belgische altvioliste Kaat Schraepen (2000) voelde zich meteen aangesproken toen ze de diepe en warme klank van de altviool hoorde en besloot op 7-jarige leeftijd deze passie te volgen.
Als prijswinnaar van verschillende nationale en internationale competities verschijnt Kaat Schraepen als één van de meest noemenswaardige altviolisten van haar generatie.
Ze wil graag de altviool als solo-instrument op de kaart zetten, daarom volgt ze masterclasses bij vermaarde maestro’s overal in Europa en staat zij open voor een breed repertoire, gaande van klassieke tot hedendaagse muziek en zelfs jazz.

Momenteel zet Kaat haar studies verder met een master altviool bij Mikhail Zemtsov aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. In 2020 beëindigde ze haar bachelor klassieke muziek hoofdvak altviool (met een 10 cum laude) bij Julia Dinerstein aan het Conservatorium van Maastricht. Ze spitst zich toe op het uitbreiden van haar klassieke solorepertoire dat ze het volgende seizoen zal brengen. Hiervoor bezoekt ze geregeld masterclasses. Daarnaast is ze zeer actief in competities, audities en recitals. Naast solistisch werk verdiept ze zich ook in kamermuziek door het volgen van prestigieuze masterclasses, zoals ‘Stift Musical Encounters’ en ‘Musica Mundi Chamber Music Course and Festival’ en maakt zij zich een gevarieerd kamermuziekrepertoire eigen. Sinds 2018 treedt ze regelmatig op in duo met de Nederlandse pianist David Voncken.

Kaat won prijzen op verschillende nationale en internationale competities.
In 2014 en 2015 was ze prijswinnaar op het Prinses Christina Concours regio Zuid 2 te Maastricht.
Op het ‘Concours Européen pour Jeunes Solistes’ in het Groothertogdom Luxemburg won Kaat in 2015 de eerste prijs met de vermelding ‘Excellent’.
In 2017 behaalde zij de eerste prijs op het Britten Altvioolconcours in Zwolle, een tweede prijs op het 9de Internationaal Concours ‘Giovani Musicisti – Città di Treviso’ en een eerste prijs op de “International Competition “Salzburg” Grand Prize Virtuoso 2017”.
In hetzelfde jaar won ze ook de ‘Premio Fiorella Benetti Brazzale’ tijdens een masterclass in Bassano del Grappa (Italië).
In 2018 behaalde Kaat een derde prijs op de ‘3. Rising Stars Grand Prix 2018 International Music Competition Berlin’, de derde prijs op de ‘MiN International Music Competition for Strings’ in Narvik (Noorwegen) en werd ze laureaat op de ‘4th International Music Competition Triomphe de l’Art’ (België).
Ze won een zilveren medaille in de ‘Vienna International Music Competition’ in 2019.
In 2021 was ze halvefinalist van de ‘28th International Johannes Brahms Competition’ in Pörtschach am Wörthersee (Oostenrijk).

Enkele hoogtepunten uit de afgelopen seizoenen zijn concerten op het Aurorafestival (Zweden), het Asiagofestival (Italië), het ‘Vinterfestuka’ (Noorwegen) en optredens in zalen zoals het Mozarteum (Salzburg) en het Schumann- en Mendelssohnhuis (Leipzig). Kaat speelde als solist met het Britten Jeugd Strijkorkest in Amsterdam. Als kamermusicus werkte Kaat samen met de volgende artiesten: Stephan Picard, Eszter Haffner, Mikhail Zemtsov, Claudio Bohorquez, Ilya Grubert, Daniel Rowland, Maja Bogdanovic, Nino Gvetadze, Lilli Maijala, Johannes Fleischmann, Duccio Beluffi, Julius Berger en Øivind Nussle.

Geprikkeld door haar passie wil Kaat haar ontwikkeling voortdurend bevorderen door het volgen van masterclasses over heel Europa bij maestro’s zoals Michael Kugel, Ilan Schneider, Alexander Zemtsov, Mikhail Zemtsov, Lilli Maijala, Vladimir Mendelssohn, Ludmila Kugel, Tatjana Masurenko, Yuri Bondarev, Julia Dinerstein en Dana Zemtsov. Haar liefde voor kamermuziek stelde haar in de gelegenheid om met ervaren professionele kamermuziekmusici zoals Jérôme Pernoo, Vladimir Perlin, Ronald van Spaendonck, Alexander Zemtsov, Daniel Rowland, Maja Bogdanovic, Nino Gvetadze, Lilli Maijala, Sharon Kam, Marc Danel, Eberhard Felz, Heime Müller, Andreas Fröhlich, Jan Talich, Roman Patočka, Radim Sedmidubsky, Alexander Khramouchin, Henk Guittart, Anastasia Safonova en Marc Tooten te werken.

Kaat heeft al orkestervaring opgedaan bij verschillende jeugdorkesten: LOJM (Limburgs Orkest Jeugd & Muziek) in Hasselt, het Jeugd Symfonieorkest Amikejo in Maastricht en LGT Young Soloists dat over de hele wereld concerteert.

Kaat speelt op een modern instrument van de Belgische vioolbouwer Thomas Meuwissen. Het draagt de naam Miss Ma(r)ple en werd gebouwd in 2012.